KAKO SRDAČNO DOČEKATI GOSTA?

Snježana Gagić
05.20.2017

KAKO SRDAČNO DOČEKATI GOSTA?

U svim ugostiteljskim objektima koji drže do svog ugleda postoji lice koje je zaduženo za doček i prihvat gostiju. Ko će to biti zavisi od organizacije zaposlenih. Jedno je sigurno, gost uvek dolazi sa očekivanjem da će biti ljubazno primljen i srdačno dočekan. Ugostiteljsko osoblje treba da bude dobro obučeno u pružanju dobrodošlice gostima. Kaže se da je prvi utisak najvažniji. To je zaista tačno i zbog toga treba značajnu pažnju posvetiti ovom delu uslužnog susreta i obučiti osoblje o pravilnom pružanju dobrodošlice gostu.

Treba paziti da pozdravimo gosta pre nego što on pozdravi nas, gledajući ga u oči, prilazeći mu sa osmehom i radošću. Utisak koji tada ostavimo može biti presudan za utisak sa kojim će gost napustiti objeka. Primer dobrodošlice: ,,Dobar dan gospođo Erdeji! Dobrodošli u restoran Zlatnik!”

Doček vrši šef, menadžer, vlasnik restorana ili jedan od konobara. U velikim i prometnim objektima taj posao rade mlade, obučene radnice prijatne spoljašnosti uglavnom ženskog pola zvane hostese. One dočekuju goste, dovode ih do šefa rejona ili ih same smeštaju za stolove koji su za njih rezervisani.

Ukoliko je konobar zauzet u momentu dolaska novih gostiju, prići će gostima da ih pozdravi i obavesti da će doći za nekoliko trenutaka. Nakon dolaska, izviniće se na čekanju, a zatim će nastaviti sa regularnom procedurom usluživanja.

Oslovljavanje gostiju je od posebnog značaja. Gostima se treba obraćati sa gospodine, gospođo ili gospođice. Kada nam je poznato prezime gosta onda se i ono pomene u obraćanju u stilu: ,,Dobro došli gospodine Crnčević!” Ukoliko je poznata i akademska titula gosta može se i njome osloviti u stilu: ,,Izvolite doktore Marić” ili ,,Dozvolite profesore Tošić.”

Strane goste pozdravljamo na maternjem jeziku, a kada nam uzvrate nastavljamo komunikaciju na jeziku koji gost govori. Ukoliko znamo titulu stranog gosta obraćamo mu se po uzoru na gore navedeno, ali na stranom jeziku.

Sveštenik se u razgovoru oslovljava sa Oče (ispred ličnog imena ako ga znamo), episkop (vladika) sa Vaše preosveštenstvo, a ako je mitropolit sa Vaše visokopreosveštenstvo ili Sveti vladiko. Patrijarh se oslovljava sa Vaša svetosti ili Svjatjejši vladiko. Monahinje se oslovljavaju sa Sestro, a igumanija (starešina u manastiru) sa Mati.

Bez obzira na to o kojim gostima se radi, koliko ugostiteljski objekat ima zvezdica ili koliko je gost spreman potrošiti, goste uvek treba dočekati i prihvatiti na najbolji, najljubazniji način. Srdačan i uljudan pozdrav doprinosi uspešnom daljem komuniciranju i prodaji stoga je veoma važno da se ovaj deo uslužnog procesa obavi na profesionalan način.