Ledeno vino se uglavnom proizvodi u hladnijiim regijama poput Nemačke, Austrije ili Kanade, mada neki od proizvođača koriste i veštačko smrzavanje grožđa pa geografska odrednica i ne igra neku ulogu. Grožđe se uglavnom bere u ranim jutarnjim satima u vreme jakog mraza (-7 stepeni C), potom se prilikom presovanja izdvaja koncentrisani grožđani sok izuzetno bogat šećerom i zaleđena voda. Čekajući berbu u vreme kad su moguće tako niske temperature, grožđe dostiže punu zrelost i daje vina izuzetnih aroma, slasti i kompleksnosti.
Ovo je tip vina niskog sadržaja alkohola, od 8-9%, i sa visokim sadržajem šećera čiji je donji nivo različito definisan u raznim zemljama. Za ovo vino koriste se kasne sorte poput šardonea, sovinjona, rizlinga ili zelenog veltlinera.
Najveći proizvođači ledenog vina su Kanada, Švajcarska, Nemačka, Austrija i Slovenija, koje su svoju proizvodnju razvijale tokom XX veka, dok se u Češkoj ledeno vino sreće od sredine devedesetih.