ČEK LISTA – JOŠ JE NISTE SASTAVILI?!

Snježana Gagić
09.10.2017

ČEK LISTA – JOŠ JE NISTE SASTAVILI?!

Piše: dr Snježana Gagić, konsultant i trener Five Star Experience

Kao sto se u domaćinstvu nemilo hvatamo za poliranje i brisanje radnih površina, tako i u restoranu pripremni radovi spadaju u neomiljeni deo zaduženja. Da bi gost ima pozitivno iskustvo u toku posete nije ga dovoljno samo ljubazno poslužiti i dobro nahraniti, neophodno je obratiti pažnju i na druge aspekte poslovanja poput postavljanja dopunjenih i urednih posipača, uručivanje prebrisanih jelovnika, smeštaj za sto gde su uredno složene stolice, na kome je postavljeno sveže cveće itd.

Da bi odgovorili ovom zadatku najbolje je napraviti ček liste. Ček lista je efektivan „alat“ pomoću koga će se sprečiti propusti u radu. Nakon izrade ček liste Vaši zaposleni neće imati opravdanje za to što nije upaljeno svetlo u određenoj zoni restorana, nisu iznete novine u baštu restorana, nisu prebrisani jelovnici, nema pepeljara na stolu u zoni za pušače itd. Ček lista je popis dnevnih zaduženja koje zaposleni treba da odrade kao deo pripremnih radova. Prateći ovu listu osigurava se obavljanje svih neophodnih zadataka. Neretko se u restoranima to radi rutinski. Neretko u istim tim restoranima se svaki dan nešto zaboravi i šef gubi vreme na opominjanje zaposlenih koje bi mogao utrošiti na nešto konstruktivnije.

Dokazano je da formiranje ček liste smanjuje greške zaposlenih do 33%. Pored navedenog, utvrđeno je da zaposleni brže obavljaju zadatke prateći propisanu listu jutarnjih ili večernjih zaduženja.

Pitate se kako formirati ček listu? Sve što Vam je potrebno za formiranje ček liste je papir i olovka ili otvoren word dokument na Vašem računaru u koji ćete ukucati dnevna zaduženja zaposlenih.

U pripremne radove spadaju sledeće aktivnosti: upaliti svetla;  upaliti ventilaciju, rekupetorator i televizor; upaliti muziku; prebrisati stolove i stolice; proveriti da li su stolovi poravnati, stolice simetrične i podjednako udaljene od stola; proveriti toalete; prebrisati jelovnike (spolja i unutra); dopuniti posude sa šećerom vodeći računa da ima i belog i žutog šećera u svakoj; postaviti na svaki sto posude sa šećerom; postaviti čiste pepeljare; postaviti sveće, postaviti cveće, postaviti karte pića; prebrisati i dopuniti karafindle (ulje, sirće, so, biber…); prebrisati zonu oko kase; proveriti traku u kasi; prekontrolisati servirne stanice – da li ima dovoljno malih i velikih tanjira, hangli, pribora zavijenog u salvete, stalaka za salvete i čačkalica,  fabrički upakovanih sosova…

Dajte zaposlenima da pročitaju ček listu kako bi je eventualno dopunili ili dali neko bolje rešenje (ipak su oni ti koji svaki dan obavljaju ove zadatke).

Nakon što ste naveli sve aktivnosti koje je neophodno svakodnevno obavljati, složili ih po logičnom redosledu možete predahnuti jer je Vaša ček lista gotova.