Piše: dr Snježana Gagić, konsultant i trener, Five Stars Experience
Salata je nekad bila prateći deo jelovnika, ali danas su, prema svim istraživanjima, najčešći izbor milenijalaca pored piletine i burgera. Da li je ovom doprinela povećana svest o unosu svežih prirodnih namirnica kod gostiju ili je samo trend koji će biti zamenjen nekim drugim videćemo. Retki su restorani koji nemaju obrok salate jer gosti žele super hranu, funkcionalnu hranu i sveže sastojke. Prema poslednjim istraživanjima i izveštaju Dataessential –a više od pola gostiju su jeli obrok salatu u poslednja tri dana. Procenat od 87% gostiju tvrdi da žele da vide u ponudi ovakva jela. Iako je Cezar salata i dalje najpopularnija raste interesovanje i za druge salate koje u svom sastavu imaju miks svežeg povrća sa piletinom, biftekom, lososom, tunjevinom, feta sirom, jajima i drugim sastojcima. Prošle godine je u New York Times-u pisalo da je u Los Anđelesu postostojala zakonska inicijativa da se od restorana zahteva da imaju najmanje jedno jelo za vegane u ponudi. Preko 20% gostiju je ograničilo unos mesa i mesnih prerađevina. Baby spanać, rukola, matovilac i avokado su rado viđen sastojak u obrok salatama zbog poželjnog nutritivnog sastava. Dresing koji prati obrok salate zavisi od njenog sastava. Najčešće su to dresinzi na bazi neutralne pavlake, jogurta, balzamika, cezar dresing, dresing od hladnoceđenih ulja bundeve, oraha, susama itd.
Poželjno je obogatiti jelovnik i sa obrok salatom koja u svom sastavu ima kinoe, kus-kusa, prosoa, geršle, leblebija itd. Meksička mešavina je, takođe, dobra osnova za salatu.