MIŠELINOVE ZVEZDICE

Snježana Gagić
06.10.2020

MIŠELINOVE ZVEZDICE

Piše: dr Snježana Gagić, profesor, konsultant i trener agencije za edukaciju ugostitelja „Five Star Experience“

Mišelinove zvezdice su jedno od najvećih, najvrednijih i najprestižnijih priznanja u kulinarskom svetu, koje se dodeljuje restoranima sa prestižnom ponudom i uslugom. Mišelinov vodič je serija godišnjih izdanja koja izlazi još od davne 1900. godine. Braća Andre i Eduard Mišelin su objavili prvo izdanje vodiča koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, uputstva o promeni guma, listu automehaničarskih radnji, hotela i benzinskih stanica. Dvadeset godina nakon toga su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su veoma brzo izazvali pažnju šire javnosti. Uočivši popularnost ovog segmenta braća su unajmila tim privatnih inspektora koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane. Prva zvezdica za vrhunsku kuhinju dodeljena je 1926. godine, a tek 1931. nastale su i druga i treća zvezdica, odnosno hijerarhija ocenjivanja koja se održala do danas.

Mišelinove zvezdice se dodeljuju na osnovu ocene anonimnih kritičara. Ocenjuje se kvalitet jela, veština kuvanja i stvaranja mirisa, originalnost jela, cena (lokalni standardi određuju prosečnu cenu) i doslednost posetilaca.

Restorani sa jednom Mišelinovom zvezdicom su veoma dobri restorani u svojoj kategoriji pri čemu se u njima nude jela pripremljena po doslednim visokim standardima. Jedna zvezdica je preporuka za dobro mesto gde se vredi zaustaviti na putovanju.

Restorani sa dve Mišelinove zvezdice imaju odličnu kuhinju, te vešto i pažljivo osmišljena jela izuzetnog kvaliteta. Dve zvezdice su preporuka za mesto vredno skretanja tj. zaobilaženja sa unapred određenog puta radi posete restoranu.

Restorani sa tri Mišelinove zvezdice predstavljaju sam vrh ugostiteljstva, mesto gde mogu da se probaju brojni specijaliteti, originalne recepture i vidi prezentacija hrane koja se graniči sa vrhunskom umetnošću. Gastronomska ponuda je na izuzetno visokom nivou, kao i selekcija vina. Tri zvezdice su preporuka za restoran zbog koga vredi daleko putovati.

U 2017 godini je bilo 2817 restorana us vetu koji su imali Mišelinovu zvezdicu. Od toga 2290 sa jednom zvezdicom, 414 sa dve i samo 113 sa tri zvezdice.