Five Star Experience | +381 60 65 65 543; +381 64 147 88 24

office@fse.rs

Izrada pravilnika za rad (SOP)

Izrada pravilnika za rad (SOP)

Izbegnite dobro poznate rečenice „Nisam znao…“ ili „Ja sam mislila…“, uvođenjem standardnih operativnih procedura. To su uputstva za zaposlene. Svaki zaposleni mora da bude upućen u to kako njegov posao treba da izgleda. Ići sa pretpostavkom da novozaposleni zna posao je pogrešna jer je to često netačno, a svaki objekta ima svoje specifičnosti pa postoji mogućnost da se tuđa zamisao dobre usluge ne uklapa u Vaš koncept.

 

Prednost Pravilnika je i u tome što su u njemu jasno definisani procesi rada pa se novozaposleni znatno kraće uvodi u posao jer postoji jasno i precizno napisano kako njegov posao treba da izgleda, odnosno koji su njegovi radni zadaci.

Sadržaj Pravilnika su organizaciona šema sa opisom obaveza i odgovornosti po pozicijama, opšta pravila rada (ponašanje i izgled zaposlenih) i način rada u svakoj fazi uslužnog procesa – od ulaska gosta do njegovog ispraćaja (rezervacija, doček, smeštaj, primanje porudžbine, usluživanje, apserviranje, naplaćivanje i ispraćaj).

Pored navedenog, Pravilnik za rad sadrži i ček liste za pripremne i završne radove u sali, ofisu i baru, proceduru vezanu za prodajne tehnike, za rešavanje žalbe gostiju, sanitarne mere, ograničenja u ishrani, alergene i dr.

U Pravilniku se nalazi i opis jela i vina iz ponude restorana.

Pravilnik sadrži i Obrazac za evaluaciju rada konobara, Obrazac za evaluaciju rada menadžera.

Pravilnik ima prosečno oko 70 stranica.