Five Star Experience | +381 60 65 65 543; +381 64 147 88 24

office@fse.rs

Knjiga “Servis hrane i pića”

Kome je namenjena knjiga ”Servis hrane i pića”?

Knjiga “Servis hrane i pića” je namenjena svima koji su uključeni u ugostiteljsku delatnost bilo da su vlasnici ili su na poziciji menadžera restorana, F & B menadžera, konobara, kuvara i dr.

Šta sadrži knjiga “Servis hrane i pića”?

Knjiga sadrži pravila u vezi sa izgledom i ponašanjem ugostiteljskih radnika, detaljno objašnjen proces usluživanja sa primerima konverzacije sa gostima (rezervacija, doček i smeštaj gostiju, primanje porudžbine, usluživanje, apserviranje, naplaćivanje usluga, ispraćaj gostiju), načine i sisteme usluživanja, usluživanje jela po jelovniku (pravila serviranja), poznavanje i usluživanje alkoholnih i bezalkoholnih pića uz adekvatan odabir čaša, pripremanje i usluživanje koktela, pripremanje i usluživanje toplih i hladnih napitaka, usluživanje vina, principe uparivanja hrane i vina (uticaj slasti, kiselosti, soli, tanina, količine alkohola, hrastovine itd.) uparivanje vina sa predjelima, ribom, mesom, jelima od testa, sirom i poslasticama, poznavanje i usluživanje piva, uparivanje piva i hrane, usluživanje cigara (vrste, karakter, brendovi i tehnika serviranja) i dr.

Tu je i poglavlje o atraktivnoj prezentaciji hrane, usluživanju iz perspektive menadžera (nabavka, formiranje cena, unapređenje prodaje u restoranu, odnos sa gostima i kontrola zadovoljstva, primena sanitarnih mera i bezbednost, savremeni operativni sistemi i dr.), sistemima ocene restorana u svetu i o pravilima lepog ponašanja za stolom.

Sadržaj knjige “Servis hrane i pića”

USLUŽNO OSOBLJE

  • KARAKTERISTIKE USLUŽNOG OSOBLJA
  • ODNOS UGOSTITELJA PREMA GOSTU
  • ETIČKI KODEKS UGOSTITELJSKIH RADNIKA
  • ZADOVOLJAVANJE POTREBA GOSTIJU
  • DOBRE I LOŠE STRANE POSLOVA UGOSTITELJSKIH RADNIKA

INVENTAR U RESTORATERSKIM OBJEKTIMA

  • NAMEŠTAJ
  • RESTORATERSKI TEKSTIL
  • RESTORATERSKO POSUĐE
  • TEHNIČKA OPREMA I UREĐAJI KOJI SE KORISTE U RESTORATERSTVU

JELOVNIK I MENI

  • NUTRITIVNA VREDNOST JELA
  • FOTOGRAFIJE U JELOVNIKU
  • ALERGENI
  • PONUDA VEGETARIJANSKIH JELA
  • DEČIJI JELOVNIK
  • ELEKTRONSKI JELOVNIK
  • PORCIJE RAZLIČITIH VELIČINA
  • MANJE POZNATE METODE PRIPREME JELA
  • VREME PRIPREME POJEDINIH JELA
  • MENI
  • KREIRANJE MENIJA UZ POŠTOVANJE RELIGIOZNIH OGRANIČENJA U ISHRANI

OBROCI U UGOSTITELJSTVU

  • GLAVNI ILI REDOVNI OBROCI
  • POSTAVLJANJE KUVERA ZA POJEDINE OBROKE
  • VANREDNI OBROCI
  • SVEČANI OBROCI
  • Organizacija banketa
  • Usluživanje na banketu
  • Primer organizacije banketa za 30 osoba

NAČINI USLUŽIVANJA

  • BEČKI NAČIN USLUŽIVANJA
  • FRANCUSKI NAČIN USLUŽIVANJA
  • ENGLESKI NAČIN USLUŽIVANJA
  • RUSKI NAČIN USLUŽIVANJA
  • AMERIČKI NAČIN USLUŽIVANJA
  • NAČIN USLUŽIVANJA PO PRINCIPU SAMOUSLUŽIVANJA

SISTEMI USLUŽIVANJA

  • REVIRNI SISTEM
  • REJONSKI SISTEM
  • BEČKI (OBER) SISTEM USLUŽIVANJA
  • FRANCUSKI ILI BRIGADNI SISTEM USLUŽIVANJA
  • AMERIČKI SISTEM USLUŽIVANJA

TOK USLUŽNOG PROCESA

  • REZERVACIJA USLUGA
  • PRIPREMNI RADOVI
  • DEKORACIJA USLUŽNIH PROSTORA I STOLOVA
  • DOČEK GOSTIJU
  • SMEŠTAJ GOSTIJU
  • PRIMANJE PORUDŽBINE
  • USLUŽIVANJE JELA
  • SPREMANJE (APSERVIRANJE) STOLOVA
  • NAPLAĆIVANJE UGOSTITELJSKIH USLUGA
  • ISPRAĆAJ GOSTIJU
  • ZAVRŠNI RADOVI

USLUŽIVANJE JELA PO JELOVNIKU

  • USLUŽIVANJE HLADNIH PREDJELA
  • USLUŽIVANJE SUPA, ČORBI I POTAŽA
  • USLUŽIVANJE TOPLIH PREDJELA
  • USLUŽIVANJE JELA OD RIBA, RAKOVA I MEKUŠACA
  • USLUŽIVANJE GOTOVIH JELA
  • USLUŽIVANJE JELA PO PORUDŽBINI
  • USLUŽIVANJE VARIVA, PRILOGA I GARNITURA
  • USLUŽIVANJE SOSOVA
  • USLUŽIVANJE SALATA
  • USLUŽIVANJE SIRA
  • USLUŽIVANJE POSLASTICA
  • USLUŽIVANJE VOĆA

DOSTAVLJANJE JELA PRED GOSTOM

  • DOGOTOVLJAVANJE HLADNIH PREDJELA
  • FLAMBIRANJE
  • TRANŽIRANJE (RASECANJE) MESA PRED STOLOM GOSTA
  • FILIRANJE RIBA
  • KUVANJE ZA STOLOM GOSTA

ATRAKTIVNA PREZENTACIJA HRANE

  • MOLEKULARNA GASTRONOMIJA

USLUŽIVANJE PIĆA

  • USLUŽIVANJE APERITIVA
  • POZNAVANJE I USLUŽIVANJE ALKOHOLNIH I BEZALKOHOLNIH PIĆA
  • POZNAVANJE I USLUŽIVANJE TOPLIH I HLADNIH NAPITAKA
  • Vrste čajeva
  • Priprema i usluživanje čaja
  • Osnovni načini pripremanja kafe
  • PRIPREMANJE I USLUŽIVANJE KOKTELA
  • USLUŽIVANJE VINA

UPARIVANJE HRANE I VINA

  • PRINCIPI UPARIVANJA HRANE I VINA
  • UTICAJ NIVOA SLASTI U HRANI I VINU
  • UTICAJ NIVOA KISELOSTI U HRANI I VINU
  • UTICAJ SADRŽAJA SOLI U HRANI NA ODABIR VINA
  • UTICAJ GORČINE U HRANI NA ODABIR VINA
  • UTICAJ TANINA U VINU NA ODABIR JELA
  • UTICAJ KOLIČINE ALKOHOLA U VINU NA ODABIR JELA
  • UTICAJ HRASTOVINE U VINU
  • VINO KAO APERITIV
  • VINO UZ HLADNA PREDJELA
  • VINO UZ TOPLA PREDJELA
  • VINO I JELA OD RIBA
  • VINO I JELA OD TESTENINE
  • VINO I JELA OD MESA
  • VINO I POSLASTICE
  • VINO I SIR

POZNAVANJE I USLUŽIVANJE PIVA

  • UPARIVANJE HRANE I PIVA
  • PRINCIPI UPARIVANJA HRANE I PIVA

USLUŽIVANJE CIGARA I CIGARETA

  • SASTOJCI CIGARE
  • TEHNIKA SERVIRANJA CIGARA
  • KARAKTER CIGARE
  • ČUVANJE CIGARA
  • NAJPOZNATIJI SVETSKI BRENDOVI
  • CIGARETE

USLUŽIVANJE IZ PERSPEKTIVA MENADŽERA

  • NABAVKA HRANE I PIĆA
  • FORMIRANJE CENA U RESTORATERSTVU
  • UNAPREĐENJE PRODAJE U RESTORANU
  • ODNOS SA GOSTIMA
  • PRIMENA SANITARNIH MERA I BEZBEDNOST U RESTORANIMA
  • BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU
  • PRUŽANJE PRVE POMOĆI
  • SAVREMENI OPERATIVNI SISTEMI U RESTORATERSTVU

SISTEMI OCENE RESTORANA U SVETU

  • EVROPSKI STANDARD ZA RESTORANE
  • KLASIFIKACIJA RESTORANA AMERIČKOG UDRUŽENJA AUTOMOBILISTA (DODELA DIJAMANATA)
  • FORBS TURISTIČKI VODIČ
  • MIŠELINOVE ZVEZDICE
  • VODIČ WBP STARS
  • VODIČ GO E MIJO (GAULT MILLAU)
  • VODIČ THE GOOD FOOD
  • RESTORANSKI VODIČ HARDENS
  • ITALIJANSKI VODIČ ZA RESTORANE
  • MIELE VODIČ

PRAVILA LEPOG PONAŠANJA U SVETU

  • SMEŠTAJ ZA STOLOM
  • UPOTREBA SALVETE
  • UPOTREBA PRIBORA
  • UPOTREBA ČAŠA
  • PRAVILA PRI OBEDOVANJU
  • OSTALA PRAVILA PONAŠANJA ZA STOLOM

Kako naručiti knjigu?

Ukoliko želite da naručite knjigu “Servis hrane i pića” možete ispuniti formu za narudžbu. Cena knjige je 2200 RSD sa poštarinom (22 Evra za inostranstvo). Plaćanje se vrši pouzećem.