Ko piše vinsku kartu?
dr Snježana Gagić, profesor, osnivač i glavni konsultant Five Star Experience agencije i autor knjige Uparivanje hrane i vina.
Koji su kriterijumi odabira vina?
Vinska karta se piše na osnovu ponude jela u restoranu. Sledeći kriterijum koji se zadovoljava je različitost u stilu i po sortama. Kod izmena se uzima u obzir i statistika prodaje iz prethodnog perioda.
Zašto vam je potrebna dobro napisana vinska karta?
Zato što gosti žele dobar izbor vina;
Zato što sadrži sve važne informacije;
Zato što je ponuda raznolika, a nije preširoka;
Zato što je važno da imamo vina različite cenovne kategorije;
Zato što je u vinu profit, a dobro osmišljen izbor vina i obučeno osoblje koje ga prodaje donose izuzetne poslovne rezultate.
Šta sve podrazumeva ova usluga?
Izradu vinske karte;
Kratak opis vina;
Dokumentovana preporuka jela sa jelovnika uz vina sa vaše vinske karte;
Obuka zaposlenih – osnove ocene vina i principi uparivanja hrane i vina;
Kroz praktičnu vežbu naučiti vaše zaposlene kako prodati, prezentovati i uslužiti vino;
Upariti hranu i vino iz ponude restorana i izvući zaključke koji će polaznicima koristiti u preporuci i prodaji vina.