Ko vrši obuku?
Obuku vrši dr Snježana Gagić, profesor, osnivač i glavni konsultant Five Star Experience agencije i autor stručnih knjiga iz oblasti ugostiteljstva.
Kome je namenjena?
Ugostiteljima koji žele da unaprede kvalitet usluge ili nisu zadovoljni sa postojećim stanjem.
Zašto vam je potrebna obuka?
Zato što raspoloživi kandidati dolaze sa nedovoljnim stručnim znanjem.
Zato što njihovo znanje i veštine utiču na vašu reputaciju, promet i broj ponovljenih poseta.
Zato što je fluktuacija zaposlenih velika, a ulaganje u edukaciju je smanjuje.
Cilj obuke
Naučiti pravila struke (tehničke veštine, ponašanje prema gostima, kolegama, menadžmentu);
Naučiti konkretne tehnike prodaje (kada i kako prodavati);
Naučiti procedure rešavanje žalbe kroz demonstraciju situacija;
Savladati osnove poznavanja vina;
Naučiti principe uparivanja hrane i vina (sa akcentom na preporuku vina iz ponude sa jelima iz jelovnika restorana);
Sadržaj obuke
Obuka sadrži kombinaciju teorijskog i praktičnog učenja. Ona sadrži sledeće teme:
Šta savremeni gost očekuje?
Šta obučen konobar treba da zna?
Kako biti dobar domaćin tehničar i prodavac?
Tehnike prodaje.
Praktičan deo: Tehničke veštine (držanje forlegera, pravilno apserviranje, nošenje više tanjira – provera znanja učesnika treninga – uvodi deo).
Obaveze i odgovornosti konobara u svakoj fazi uslužnog procesa? Pravila kod rezervacije usluga. Pripremni radovi. Doček prijem i smeštaj gosta. Primanje porudžbine i usluživanje. Prodajni dijalog. Apserviranje, naplaćivanje i ispraćaj gosta. Završni radovi.
Praktičan deo: Role-play (gosti – konobar).
Pravila ponašanja konobara prema gostima, poslodavcima i kolegama.
Procedure rešavanje žalbe.
Sanitarne mere.
Alergeni.
Praktičan deo: Role-play (gosti – konobar).
Osnovno poznavanje vina (senzorna ocena), usluživanje vina, usluživanje ostalih pića i kafe.
Praktičan deo: Role-play (gosti – konobar).
Osnove uparivanja hrane i vina (uticaj kiselosti, slasti, soli, gorčine, tanina, alkohola hrasta u vinima na odabir hrane.
Vino i hrana iz ponude vašeg restorana.
Praktičan deo: Uparivanja hrane i vina iz ponude vašeg restorana.
Koliko traje obuka?
Obuka traje od 5-7 dana u zavisnosti od veličine kolektiva.
Gde se održava?
U vašem restoranu (najčešće pre i na kraju smene).
Na koji način se proverava ishod obuke?
Evaluacija obuke od strane učesnika.
Završni praktični i teorijski test.
Izveštaj o rezultatima testa – smernice za dalji rad svakog kandidata.