DESET NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD KONOBARA

Snježana Gagić
09.30.2020

DESET NAJČEŠĆIH GREŠAKA KOD KONOBARA

Piše: dr Snježana Gagić, profesor, konsultant i trener agencije za edukaciju ugostitelja „Five Star Experience“

  1. Ne poznaju jelovnik (sastav i specifičnosti jela);
  2. Ne poznaju karakteristike vina, koktela i drugih pića;
  3. Nema sugestivne prodaje: preporuke pića uz jelo, salate, poslastice i sl;
  4. Nema empatije prema gostu kada dođe do problema. Sluša da bi odgovorio, ne da bi razumeo;
  5. Ne trudi se da isprati goste nakon što je naplatio uslugu (ne prati kada će otići);
  6. Ne proveravaju da li je gost zadovoljan sa hranom, a kada proveravaju postave kruto pitanje “Da li je sve u redu?”;
  7. Na pitanje “Šta bi mi Vi preporučili?” ne ume da usmeri gosta nego odgovara nespremno “Kod nas je sve dobro”, “Za šta ste?” i sl.
  8. Primanje porudžbine za poslastice za punim rukama prljavog posuđa;
  9. Prst drže u tanjiru (preko ruba), ne uz rub tanjira, a čašu za gornji deo koji gost prinosi ustima, ne za donji, bliže dnu;
  10. Prilazi ili odlazi od stola dok razgovor traje (počinje ili završava).
>